Ház - lakás - terasz - kert - otthon. Télikert építés - lakberendezés. Életmód - háztartás - infra fűtés

terasz kert növény ház

terasz kert növény ház

Télikert a beépített teraszon: zöld energiacella

2023. szeptember 23. - teraszom

Amikor hasznos az üvegház-hatás

terasz-telikert.jpgTeraszbeépítéssel olyan télikerteket hozhatunk létre, amelyek befogják és beltéri hővé alakítják a napenergiát.

Nagyban ugyanezt a folyamatot nevezzük légköri üvegház-hatásnak: a földi atmoszféra beengedi a napfényt, de a felmelegedett felszín hősugárzását nagyrészt visszatartja. Ez egyfelől kellemes és kiegyenlített klímát eredményez bolygónk lakott területein (éjszakánként nincs drasztikus lehűlés), másrészt az ipari forradalom óta ez a legköri hatás erősödik és a globális felmelegedés klímaválságot okozhat.

Kicsiben az üvegházakban termesztett növények számára elengedhetetlen ez az effektus:

a nagy üvegfelületeken áthatol a napfény, felmelegíti a felületeket és tárgyakat, ezek átadják a hőt a benti levegőnek, miközben a hősugarak a számukra átlátszatlan üvegfelületeken keresztül nem tudnak távozni.

Ezért keletkezik akár téli fagyok idején is az üvegházban zöldségek és más haszonnövények termesztésére alkalmas hőmérséklet.  

Ugyanezen az elven működnek a lakóházakhoz épített télikertek, amelyek fenntarthatósági szempontból kétszeresen is hasznosak:

  • Városi környezetben hozzájárulnak a zöld övezetek gyarapításához (oxigéntermelés).
  • Megújuló energiát hasznosítva javítják az épület hőháztartását, csökkentik a fosszilis anyagok elégetésével járó fűtés részarányát.

Ezzel a télikertnek berendezett üvegteraszok a lakóház igen hasznos elemeiként működnek. Ráadásul helytakarékosak, ami különösen városi környezetben, nagy pozitívum, ahol a szabad területek korlátozottak. Jó hangulatunk szempontjából is fontos a közeli kontaktus a természettel, és egy szobakert a természethez való ragaszkodásunk élményét nyújthatja minden évszakban. 

Célszerű-e emeleti teraszon építeni télikertet?

Nagyvárosainkban kevés a szabad terület, a háztömbök, toronyházak, lakótelepek környezete nem teszi lehetővé, hogy ki-ki saját kertet és arra néző nagyobb földszinti teraszt birtokoljon. Így értékelődnek fel az emeleti erkélyek, lodzsák, a szabadba nyíló kisebb-nagyobb vízszintes felületek.

Ilyenek a télikert építésre alkalmas emeleti teraszok. Ezek általában kis területűek, de egy télikert hozzáadása a funkcionalitásukat növelheti anélkül, hogy a földszinti lakótérhez nyúlnunk kellene. Egy okosan kialakított télikert csökkenti a fűtési számlát és olyan új lakrésszel bővíti otthonunkat, amelyet egész évben kihasználhatunk. Számos lakberendezési portálon olvashatunk arról, hogy a teraszbeépítés egy olyan módja ingatlanunk bővítésének, amellyel egész évben használható, energiatakarékos kerthelyiséget kaphatunk.

telikert-terasz.jpg

Beépített teraszok előnyei. Télikert ötletek, tippek

Üvegépítményeink előnyei közé nemcsak az tartozik, hogy a tetőzet és a körbeüvegezés véd a csapadék ellen, növeli a lakótér világosságát, könnyen nyitható és zárható, szigetel az időjárás viszontagságaival szemben, és árnyékol a nyári napsugarak ellen - hanem az is, hogy befogja és hővé alakítja a napenergiát. Hátsó falai révén fűti lakásunkat a hidegebb évszakokban.

Mivel az üvegszoba lehetővé teszi növények gondozását télen is, így érdemes átgondolni, milyen növényeket szeretnénk a télikertben nevelni. Ötleteink - tippek az elhelyezendő növényekre:

Páfrányok (pl. Bostoni páfrány - Nephrolepis exaltata): A páfrányok levelei levegőtisztító tulajdonságokkal rendelkeznek és párásítják a levegőt, ami segíthet megelőzni a szárazságot és az irritált légutakat.

Lótuszvirág (Nelumbo nucifera): A lótuszvirág szép és különleges növény, amely nyugtató hatással lehet a környezetre. A kívülálló, nádból emlékeztető levelei és a színes virágai vizuális élvezetet is nyújtanak.

Pálmák, bambusz. Számos kisebb méretű pálmát vagy szobai bambuszt is elhelyezhetünk, amelyek díszítik zöld szobánkat és javítják a beltéri levegő minőségét.

Levendula - kellemes illatot áraszt, ami segíthet a stressz csökkentésében és a relaxációban, így ideális választás.

Citrusfélék (pl. citrom, narancs, mandarin): A citrusféléknek kellemes illata van, és azok, akik szeretik a friss, citrusos illatot, örömmel fogják fogadni ezeket a növényeket.

Aloé vera (Aloe vera): Az aloé vera nemcsak dekoratív, hanem a levélleveleiből kinyerhető gél gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, bőrproblémák kezelésére vagy napégés enyhítésére szolgálhat.

Teraszaink télikertté alakítása izgalmas kihívás

Lehetővé teszi, hogy egy zöld övezetet hozzunk létre lakóterünkön belül és környezettudatos életet éljünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://terasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9118219603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása